Cum se dă curent în mod corect și sigur

Fie că vă aflați într-o situație de urgență sau doriți să efectuați o simplă lucrare electrică, este esențial să știți cum să dați curent în mod corect și sigur. Manipularea incorectă a energiei electrice poate duce la accidente grave și chiar la pierderea vieții. În acest articol, vom discuta despre procedura corectă pentru a da curent în diverse situații, precum și măsuri de siguranță esențiale. Siguranța trebuie să fie întotdeauna prioritatea dumneavoastră atunci când lucrați cu electricitate.

Cum se dă curent în siguranță în locuință

Când vine vorba de energie electrică în casă, este important să știți cum să o opriți sau să o reporniți în siguranță. Acest lucru este util atunci când aveți nevoie să înlocuiți un prize sau un întrerupător, să efectuați reparații electrice sau să izolați anumite circuite pentru a evita suprasarcini. Iată pașii de bază:

 1. Asigurați-vă că aveți sculele și echipamentul de siguranță necesare, cum ar fi mănușile izolante și ochelarii de protecție.
 2. Găsiți tabloul de siguranțe sau panoul de circuite din locuință. Acesta ar trebui să fie etichetat corespunzător pentru a vă indica ce circuit este responsabil pentru ce.
 3. De obicei, fiecare circuit are un întrerupător sau un comutator asociat. Pentru a opri curentul într-un anumit circuit, mutați în jos comutatorul corespunzător în poziția „Oprit”.
 4. Pentru a reporni curentul, mutați comutatorul înapoi în poziția „Pornit”.

Este important să nu neglijați nicio măsură de siguranță atunci când lucrați cu electricitate în locuința dumneavoastră. Înainte de a efectua orice lucrare electrică mai complexă, cum ar fi instalarea unui ventilator de tavan sau a unei prize noi, consultați un electrician calificat pentru a vă asigura că totul este în regulă.

Cum se dă curent în caz de urgență

Situațiile de urgență pot necesita întreruperea curentului electric pentru a preveni riscuri suplimentare sau a permite intervenția autorităților. Iată cum puteți face acest lucru în caz de necesitate:

 1. Localizați tabloul principal de siguranțe sau panoul principal de circuite din locuință. Acesta este adesea amplasat într-un loc ușor accesibil, precum garajul sau un spațiu de depozitare.
 2. Identificați comutatorul principal de oprire, care ar trebui să fie marcat clar. În general, acesta este un comutator mare cu poziții „Pornit” și „Oprit”.
 3. Pentru a opri complet curentul în întreaga locuință, mutați comutatorul principal în poziția „Oprit”.
 4. Pentru a reporni curentul, mutați comutatorul principal înapoi în poziția „Pornit” după ce situația de urgență s-a rezolvat.

În caz de incendiu sau alte situații de urgență în care nu puteți accesa comutatorul principal, sunați imediat la serviciul local de urgență și părăsiți locuința în siguranță.

Cum se dă curent în spații publice

În spațiile publice, cum ar fi birouri, magazine sau restaurante, poate exista necesitatea de a opri sau reporni curentul pentru diferite scopuri, cum ar fi reparații sau întreținere. În astfel de cazuri, este important să urmați procedurile stabilite de administratorii clădirii sau de personalul calificat pentru a evita incidente neplăcute.

Măsuri de Siguranță Importante

Indiferent de locul în care doriți să dați curent, este crucial să respectați întotdeauna măsurile de siguranță. Acestea includ:

 • Folosirea echipamentului de protecție corespunzător, cum ar fi mănușile și ochelarii de protecție.
 • Asigurarea că sunteți bine informați cu privire la procedurile specifice locului și a echipamentului utilizat.
 • Evitarea lucrului cu mâinile umede sau în medii umede când lucrați cu energie electrică.
 • Nu forțați niciodată întrerupătoarele sau prizele și nu încercați să manipulați firele electrice dacă nu sunteți calificați să o faceți.

Cum pot evita accidentele electrice în locuință?

Pentru a evita accidentele electrice în locuință, asigurați-vă că respectați întotdeauna măsurile de siguranță. Opriți curentul înainte de a efectua orice lucrare electrică, utilizați echipament de protecție și, dacă nu sunteți siguri de ce faceți, apelați un electrician calificat.

Ce trebuie să fac în caz de incendiu legat de electricitate?

Dacă există un incendiu legat de electricitate, încercați să opriți curentul în siguranță, dacă puteți face acest lucru fără a vă pune în pericol. Apoi, chemați imediat serviciul de urgență și evacuați locuința sau clădirea în siguranță.

Care sunt semnele că trebuie să chem un electrician?

Dacă întâmpinați probleme frecvente cu curentul electric, cum ar fi siguranele care sar des sau prizele care nu funcționează corespunzător, este indicat să apelați un electrician calificat. De asemenea, orice modificare majoră a instalației electrice ar trebui să fie efectuată de un specialist.


Vezi și:

Photo of author

Miruna

Lasă un comentariu